Зографът Даниела Донева + Видео

Зографът Даниела Донева разказва пред камера за работата си на иконописец.

Даниела Донева: 20 години в прегръдките на вярата и изкуството.

Нейната история е вдъхновяващ пример за силата на вярата и волята за живот. 

Независимо от трудностите, зографът Даниела Донева не се разделя с четката и е превърнала рисуването на икони в своя мисия.

От две десетилетия Даниела твори над статива, с четка в ръка, пресъздавайки най-важните символи на вярата – иконите. Започва в началото на 90-те, подкрепяна от съпруга си, и е убедена, че освен талант, за това дело е нужна и божия помощ.

Именно вярата и любовта към иконите ѝ дават сили да се пребори с тежка болест преди 13 години. Рисуването се превръща в нейната упование, помага ѝ да овладее емоциите и да се справи с трудностите.

Днес благоевградчанката твори с много любов и вяра. Убедена е, че за добрата икона е ключова духовната връзка със светеца.

„Моля се докато рисувам. Изобразяването на Исус Христос винаги ми е било много трудно. Иконата е трудоемко нещо, защото има специфични неща, които трябва да се направят“, споделя тя.

Освен творец, Даниела е и учител. От години тя предава занаята си на стотици ученици и студенти. Иконите ѝ се търсят както от вярващи, така и от атеисти.

„Много е важно човекът, който поръчва иконата, с какво желание идва. Моля се за хората, за мои близки и приятели. Много се моля и за себе си – да съм достойна“, казва Даниела.

Историята на Даниела Донева е вдъхновяваща. Тя ни показва, че вярата и изкуството могат да бъдат мощни оръжия в борбата с трудностите и да ни помогнат да открием смисъл и красота в живота.

Последни публикации

Зографът Даниела Донева разказва пред камера за работата си на иконописец.

Зографът Даниела Донева + Видео

Даниела Донева: 20 години в прегръдките на вярата и изкуството. Нейната история е вдъхновяващ пример за силата на... Вижте повече

ръка на иконописец, която създава златни рисувани икони с четка

Техника на позлатяване на Ръчно рисувани икони

Един от най-известните съвременни руски иконописци, Архимандрит Зинон, казва, че за да станеш иконописец в... Вижте повече

Богородичен акатист

Богородичен акатист

Какво представлява Акатистът на Божията Майка? Акатистът /от гр. "акатистос"- неседален/ представлява... Вижте повече