Всичко за иконата

Иконата

Благословение от Господ Иисус Христос и Света Богородица

Според църковното предание първа иконата е била неръкотворният образ на Спасителя, в чието създаване не са участвали човешки ръце. Това се случило по време на земния живот на Исус Христос. Управителят на град Едеса княз Авгар бил тежко болен. Чул за безбройните чудеса и изцеления, които правел Христос, Авгар изпратил живописец, за да нарисува Спасителя. Но лицето на Господа така сияело, че живописецът не можал да го нарисува.

Тогава Христос измил лицето си и го избърсал с платно, на което се отпечатал Неговият Божествен лик, и изпратил платното на княза. Щом получил Христовия образ, Авгар се изцелил от болестта си.

Първите икони на Божията майка били нарисувани още когато тя била жива от Свети евангелист Лука. Според църковното предание, като видяла своя образ, пресветата Богородица казала: „Благодатта на родения от мен и моята милост ще бъдат с тези икони.“

Почитането на иконите на Спасителя, Божията майка, ангелите, светците е догма на християнската вяра, формулирана от Седмия Вселенски събор: „Това, което словото съобщава чрез слуха (четене и почитане на Евангелието), живописта показва в мълчание, чрез изображението“ – догма, която следва от основната изповед на Църквата – човешкото въплъщение на Божия Син. Неговата икона е свидетелство на Неговото реално, истинно, а не призрачно въплъщение. Затова с право наричат иконата „богословие в багри“.

Отношение към иконата

Отношението ни към иконата трябва да бъде чисто, истинно и правилно, изчистено от суеверия, поверия и отживели традиции, които често се коренят в езичеството и нямат нищо общо с Православната вяра.

Иконата не е просто предмет. Тя е свята, защото образите, изписани на нея са Свети. Господ Иисус Христос и Света Богородица са ни оставили още един начин да се приближим до Тях, още един начин да получим благодат. Не могат да се изброят чудесата, които са засвидетелствани за различни икони по цял свят. Известни са мироточиви, плачещи, променящи положението си, самоизографисани, лекуващи, даряващи с рожба и т.н. и т.н. Затова не слушайте, ако някой ви каже или прочете, че Светец или неговата икона може да донесе болест, финансови проблеми или каквито и да е неприятности, защото иконата се праши често, виси накриво, ако има неравности и петна и др.п. А да се прави магия с икона е кощунство.

Господ Иисус Христос дойде на земята, за да ни покаже как е правилно да се живее и постъпва по християнски и ни даде свободна воля. Затова всички наши проблеми произлизат от нашите решения, а Бог е милостив и чрез застъпничеството на Света Богородица и Светиите, винаги ни помага да се върнем към доброто.

Иконата освещава дома, благославя работата, ако е поставена на работното ни място, пази ни по време на пътуване, когато я поставим в колата, но винаги с молитвено обръщение към Светията.

КОЙ, НА КОГО И КАК СЕ ПОДАРЯВА ИКОНА

Да подариш или да ти подарят рисувана икона това е най-хубавият подарък. Подходящ е за рождени и именни дни, за годишнини, за големите християнски празници Великден, Коледа, Успение Богородично, Богоявление и др., за сватба и кръщенка, при влизане в нов дом или офис и при всяко ново начинание.

Иконата се подарява в прозрачна опаковка, без големи допълнителни украси, картички и етикети, защото нищо не бива да скрива Светия образ. Може да се надпише на гърба.

При извършване на тайнството венчание или сключване на граждански брак, подаряването на икона показва вашите най- сърдечни благопожелания към младото семейство, с дълбок смисъл от духовното, а не от материалното, нещо, което ще се предава на следващите поколения като съкровена семейна традиция. Подходящи са иконите на Иисус Христос Вседержител, Света Богородица Пътеводителка, Света Богородица Неувяхващ цвят, Света Богородица Радост на всички радости и др., на покровителя на българския народ Свети Иван Рилски, на Свети Мина, закрилник на семейството, на Свети Николай, който помогнал на три бедни момичета да се задомят успешно, Света София, Вяра, Надежда и Любов, Свети Адриан и Наталия. Подходящ подарък за кумовете е икона на Свети Йоан Кръстител.

Иконата е най-подходящият и задължителен подарък за кръщенка. Потърсете изображение на именния светец на кръщаваното дете или изберете кой да го направлява живота му. Иисус Христос, Света Богородица, Свети Йоан Кръстител, Свети Иван Рилски. В детска стая е добре да има икона на Ангела Хранител или Свети Архангел Михаил, на Свети Стилиан.

Осветете офиса или работното си място

Като поставите икона на Свети Николай, покровител на банкерите. На Свети Спиридон, покровител на бизнеса, Свети Влас, покровител на търговията. Подходяща е и коната на Свети Георги като Победоносец. На Свети Димитър и на Свети цар Константин, който въздигнал Византия до велика и могъща империя.

Иконите на Свети Йоан Кръстител, Свети Пантелеимон, Свети Безсребреници Козма и Дамян. Свети Харалампи, Свети Лука Кримски са подходящ подарък за лекари и болнични заведения. Свети Бонифаций помага за лекуване на пиянство и зависимости. Те са лечители чудотворци и носят в дома здраве. Свети Антипа е покровител на стоматолозите. Покровителки на фармацевтите са Света Анастасия и Света Анна на билкарите.

Светците, които покровителстват забременяването и лесното раждане, са Света Богородица, Света Анна, Свети Свети Безсребърници Козма и Дамян. Света Мъченица Варвара, Преподобна Доминика, Света Екатерина и Света Марина. Можете да си купите икона на един от тези светци, за да ви помагат при бременността и раждането.

Редно е във всеки християнски дом да има поне една икона, която да освещава и пази дома. Това е един от най-предпочитаните подаръци за новодомци. Може да изберете икона на Иисус Христос, защото Той „… е Пътят, Истината и Животът”, или на Света Богородица, всегдашна наша застъпица и пазителка. Някои семейства имат и друг светец за покровител. В нашето семейство се отдава голяма почит на Свети Великомъченик Димитър Мироточиви. На когото са кръстени децата ни и ръководи финансовите ни дела. И на Свети Паисий Светогорец, който ме предпази от ненужна тежка операция.

Къде да поставим иконата?

Някои казват на източна стена, но всички посоки са създадени от Господ. Иконостасът в църквата се намира на изток, но в храма има изображения и в четирите посоки. Важно е да определите специално място, което да покаже вашата почит и светостта на иконата. Може да поставите малка икона ( ако пространството е малко) в предверието или в коридора. Така всеки път вие и вашите гости ще бъдете посрещани и изпращани с благословение. Икона Тайната вечеря, поставена над мястото за хранене, ще освети храната ви.

Последни публикации

Зографът Даниела Донева разказва пред камера за работата си на иконописец.

Зографът Даниела Донева + Видео

Даниела Донева: 20 години в прегръдките на вярата и изкуството. Нейната история е вдъхновяващ пример за силата на... Вижте повече

ръка на иконописец, която създава златни рисувани икони с четка

Техника на позлатяване на Ръчно рисувани икони

Един от най-известните съвременни руски иконописци, Архимандрит Зинон, казва, че за да станеш иконописец в... Вижте повече

Богородичен акатист

Богородичен акатист

Какво представлява Акатистът на Божията Майка? Акатистът /от гр. "акатистос"- неседален/ представлява... Вижте повече