Рисувана икона – Тайната вечеря

1070,00 лв.1370,00 лв.

Описание

Рисувана икона – Тайната вечеря – Православна икона, ръчно рисувана върху дърво.

Техника на Рисувана икона – Тайната вечеря:

Иконата е изработена върху липова дъска с лястовичи кошаци или обработен МДФ материал. С висококачествени бои, с гаранция, че не избледняват с времето. Използвани са различни видове златно покритие: шлагметал, варак и перла. Позлатяването е двуслойно. Орнаметниката е изпълнена с индивидуални и традиционни техники на иконопис. Покритието на иконата със специален лак я прави устойчива на влага, надраскване и други външни влияния. Икона се транспортира с подходяща, предпазваща опаковка и сертификат, който позволява и износа в чужбина.

За какво помага:

Тайната вечеря на Иисус с Неговите ученици се спомня във Велики четвъртък и показва тайнството на Светото Причастие. Според учението на Христовата Църква Причастието е такова велико тайнство, в което вярващите под вид на хляб и вино вкусват истинското тяло и истинската кръв Христова за най-близко съединение с Него, за опрощаване на греховете и получаване на вечен живот, като при извършване на това тайнство те правят спомен за страданията и кръстната смърт на Спасителя. Много време преди страданията си Христос вече подготвял народа и учениците си да разберат спасителната сила на Великото тайнство Свето Причастие, когато, като нахранил с пет хляба и две риби около 5000 души, предложил им учението за необходимостта да се получи вечен живот с вкусването на пречистото Му Тяло и Кръв: „Аз съм живият хляб, слезлият от небето. Ако яде някой от този хляб, ще живее во веки; и хлябът, който Аз ще дам, е Моята плът, която Аз ще дам за живота на света… Ако не ядете плътта на Сина Човечески и не пиете кръвта Му, нямате живот в себе си. Който яде плътта Ми е пие кръвта Ми, има живот вечен; и Аз ще го възкреся в последния ден. Защото плътта ми е истинна храна и кръвта Ми е истинно питие. Който яде плътта Ми и пие кръвта Ми, в мене пребъдва и Аз в него. Както Ме е проводил Отец живий и Аз живея чрез Отца, така и който Ме яде, ще живее и той чрез Мене. Този е хлябът, който слезе от небето; не както вашите бащи ядоха манната и умряха: който яде този хляб, ще живее и во веки“ (Йоан.6:47-58).

Още по-ясно Христос е учил учениците си за Светото Причастие на Тайната вечеря:

„Когато ядеха, взе Иисус хляба и благослови и преломи го, и даваше на учениците, и рече: вземете яжте: това е тялото Ми. И взе чашата и благодари, и даде им, и казваше: пийте от нея всички, защото това е Моята кръв на Новия Завет, която се заради мнозина излива на прощение на греховете“ (Мат.26:26-28). От приведените думи на Христа Спасителя се вижда, че в установеното от него тайнство Свето Причастие вярващите приемат във вид на хляб и вино (поради Милостта си към хората и съобразявайки се с нашето човешко естство, Господ Иисус Христос ни ги предлага във вид, в който можем да приемем) истинското тяло и истинската Му кръв „за прощение на греховете“, за съединяване с Христа и получаване на вечен живот, и че който не яде плътта на Сина Чоловечески и не пие кръвта Му, „няма в себе си живот“.

Така е учил за Светото Причстие и Свети Апостол Павел:

„Чашата на благословението, която благославяме, не е ли причастие на кръвта Христова? Хлябът, който преломяваме, не е ли причастие на Христовото дело“ (1Кор.16:16)? „Защото всеки път, когато ядете този хляб и пиете тази чаша, смъртта Господня възвестява докле дойде Той. Така щото, който яде този хляб или пие чашата Господня недостойно, повинен ще бъде на тялото и кръвта Господня. Но да изпитва човек себе си и така да яде от хляба и да пие от чашата. Защото, който яде и пие недостойно, той яде и пие осъждане на себе си, като не отличава Тялото Господне. От това има изпомежду ви мнозина немощни и болни, а доста и умират“ (1Кор.11:26-30). И така, Словото Божие ясно ни учи, че в тайнството Свето Причастие във вид на хляб ние ядем за съединяване с Христа неговото пречисто тяло. Това същото, което е висяло на кръста, и пием във вид на вино тази същата негова пречиста кръв, която се е ляла по кръста. Свещеното Писание ни учи, че никой християнин не може да се спаси без причащаване с тялото и кръвта Христови: „Ако не ядете плътта на Сина Человечески и не пиете кръвта Му, нямате живот в себе си. Който яде плътта Ми и пие кръвта Ми, има живот вечен; и Аз ще го възкреся в последния ден“ (Иоан, 6:53)

Поводи и празници:

Това е най-подходящата икона, която може да сложите във всекидневната или на мястото където се храните, за бъде осветена и благословена храната Ви.
  • рождени дни
  • именни дни
  • сватби
  • годишнини
  • Свето кръщение
  • за нов дом
  • за семейството
  • за благодарност

Допълнителна информация

Размер

40/54 см, 50/67 см