Статии

В дните на Великия пост Църквата тържествено отбелязва два празника на Божията Майка: Благовещение (25 март) и Празникът на Богородичния Акатист, който се чества в събота преди Неделя пета от Великия пост и е посветен на застъпничеството на Пресвета Богородица.

прочети още

Преподобни Серафим Саровски обичал да казва за Богородичното правило следното: "С тази молитва никога няма да погинем, в морето няма да потънем, в огъня няма да изгорим." "Богородице Дево, радвай се! Благодатна Мария, Господ е с Теб! Благословена си Ти между жените и благословен е плодът на Твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души!"

прочети още

Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грешния (грешната)!

прочети още

С църковния календар може да си помогнете да изберете най-подходящата икона според името на човека, датата на раждане или празника. Предоставяме Ви календара от Св. Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

прочети още

В тази статия Вие ще откриете правилното отношение към иконата. Подходящи поводи. Как да изберете икона? Как се подарява икона? Къде се поставя иконата? Кой на кого може да подари икона?

прочети още

"Ако за слепеца е бедствие да не може да види слънцето, то колко голямо бедствие е за християнина да не се моли непрестанно и да не допуска чрез молитвата в душата си Христовата светлина" (св. Йоан Златоуст).

прочети още