Техника на позлатяване на Ръчно рисувани икони

ръка на иконописец, която създава златни рисувани икони с четка

Един от най-известните съвременни руски иконописци, Архимандрит Зинон, казва, че за да станеш иконописец в днешно  време, са необходими около петнадесет години. Аз бих добавила, че изпробването на нови материали за по-голяма изразителност и обогатяване на иконата, е един непрекъснат процес. Едно от специалните умения на зографа, за което е необходимо повече внимание, усвояване на спецификата на материала и работа със специфични инструменти, е поставянето на златно (или сребърно) покритие.

Златни рисувани икони

Възприели сме традиционно иконата да е със златен фон. В началото и аз не се замислях защо е така, докато не започнах да чета Светите отци , богословите, ерминиите на старите зографи. В иконата няма нищо случайно. Създаването й не е просто рисуване и технически умения в рисуването. Предметът на изобразяване е водещ, а не иконописецът, парите или славата. Образът в иконата е свят. Нашият Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица и Светиите са извън времето и пространството. Още докато са били тук на земята, техният духовен свят ни кара да търсим застъпничеството им и до сега. Рисуването на светиите на златен фон категорично ги поставя извън земния материален свят. Цветът на златото, с неговият постоянен мек и благороден блясък, изобразява светлината. Тази, която ние като физически същества трябва да видим с очите си, и тази която като най-съвършено Божие творение трябва да търсим и да се стремим към нея – вътрешната светлина.

Ако сте имали щастието да общувате с истински духовен човек, който е отдаден на молитвата и на служението на Бога, не може да не видите сиянието на лицето му, силата на погледа му. В житията на светците има много такива описания. За Свети Архидякон Стефан свидетелстват, „И всички, които седяха в Синедриона, като се вгледаха в него, видяха лицето му, като че беше лице на ангел“( Деяния 6:15). Казват, че така са видели Свети Паисий Светогорец, Свети Порфирий. В такава Нетварна светлина се показа нашият Господ Иисус Христос на Преображението си на Таворската планина.

Разгледайте нашите златни ръчно рисувани икони

Техники на позлатяване

Ръчно рисуваните икони надхвърлят рамките на обикновеното художествено изразяване,  те служат като проводници между божественото и земното. Позлатяването е строго специфична техника. Изисква специален, много гладък грунд, защото много фините (няколко микрона) златни листа поемат всяка форма. Не случайно старите майстори са полирали дъските си почти като стъкло. Следва поставянето на миксиона – това е свързвателя ( лепилото). Изисква се бързина, сръчност, познаване процеса на взаимодействие на миксиона с различните видове грунд, избор на подходяща четка, времето на съхнене. Златните листа, независимо дали са от истинско злато или шлагметал, не се пипат с ръка. Човешката кожа оставя тъмна следа, от която златото оксидира и се поврежда. Използват се специални четки.   

Използваме богат набор от техники за поставяне на златното покритие – традиционното позлатяване с шлагметал, което е добра имитация и много се доближава по цвят и блясък до истинското злато; темперни, акрилни перлени злата с различни нюанси; златен варак и фолио за обогатяване живописта и въздействието на иконата; поставяне на истинско злато, като предпочитаме да работим със злато 22К, 23,75К или 24К. Работим с най-висококачествени материали от световно доказани производители. И влагаме много старание, прецизност и усилия.

Уникалност на златните рисувани икони

В създаването на златни рисувани икони включваме работата с релеф. Използваме релефни рамки, като по този начин искаме да покажем специално отношение към рисуваната икона, тя да изглежда като в домашен иконостас. Нанасянето на релеф и на ореолите допринася за нейната уникалност и стойност. Този трудоемък процес гарантира, че всяка икона надхвърля границите на художественото изкуство и се превръща в почитан свещен предмет, проникнат от вярата и предаността на художника чрез молитва и ПОМОЩТА НА РИСУВАНИЯ СВЯТ ОБРАЗ.

В резултат се ражда не просто икона, а истински духовен шедьовър, който ни докосва до вечната красота и ни кара да се замисляме за истински важните неща в живота.

Вярвам, че при създаването на златни рисувани икони се сътворяват не само ценни реликви, но и послания за мир, любов и надежда.

Последни публикации

ръка на иконописец, която създава златни рисувани икони с четка

Техника на позлатяване на Ръчно рисувани икони

Един от най-известните съвременни руски иконописци, Архимандрит Зинон, казва, че за да станеш иконописец в... Вижте повече

Богородичен акатист

Богородичен акатист

Какво представлява Акатистът на Божията Майка? Акатистът /от гр. "акатистос"- неседален/ представлява... Вижте повече

Богородично правило

Богородично правило

Преподобни Серафим Саровски обичал да казва за Богородично правило следното: "С тази молитва никога няма да... Вижте повече