Промоция

Рисувана икона Свети Герасим Йордански

189,00 лв.659,00 лв.

Описание

Православна Рисувана икона на Свети Герасим Йордански, ръчно рисувана върху дърво.

Свети Герасим – пример за въздържание и безкористност

Преподобни Герасим Йордански бил родом от Ливия. От млади години се посветил на служение Богу и като оставил света, се оттеглил в Тиваидската пустиня.  Заселил се близо до река Йордан и около него започнали да се събират много монаси. В тази голяма обител Преподобни Герасим установил изключително строг постнически живот, като сам бил пример за въздържание, безкористност и нестяжение. Освен една дреха на гърба си, постелка и стомна за вода, братята не притежавали нищо друго. Хранели се с малко хляб, фурми и корени и вкусвали сварена храна само в събота и неделя. Било им забранено да палят огън. Издържали се като плетели кошници. По това време се разпространявала Евтихиевата ерес. Свети Герасим се увлякъл, но след наставленията на Свети Евтимий Велики, той отхвърлил лъжеучението и искрено се разкаял и продължил смиреното си служение на Бога. Бил удостоен да види възнасянето на душата на Свети Евтимий Велики от ангели и се отправил към неговия  манастир за погрбението му. Голямата благодат и святост на Божия човек привличала и укротявала и дивите зверове. Неотлъчен негов спътник бил един лъв. Светецът излекувал раната на крака му и от тогава лъвът му служел като домашно животно. Свети Герасим Йордански починал в дълбока старост през 475г. На другия ден намерили лъва умрял върху гроба му. Нека помним думите на Свети Герасим: “ Бог ми помогна да победя страха в себе си“ и по неговите молитви да побеждаваме всеки страх.

Техника за изработване на Рисувана икона на Свети Герасим Йордански:

Иконата е изработена върху липова дъска, обезпечена с кошаци на задната страна за увеличена стабилност, или върху МДФ. Използват се премиум клас бои, които предпазват от избледняване във времето. Позлатяването е нанесено в два слоя, използвани са различни златни покрития като шлагметал, варак и перла. Орнаментацията е реализирана чрез индивидуални и традиционни иконописни методи. Иконата е защитена със специален лак против влага и износване, осигурявайки устойчивост на различни външни фактори. Транспортира се в сигурна опаковка и се предоставя със сертификат за износ.

Рисувана икона на Свети Герасим Йордански е подходяща като подарък за различни поводи:

  • рождени и имени дни
  • сватби и годишнини
  • за Свето кръщение
  • за нов дом
  • за семейството
  • за благодарност

Честване

Свети Герасим Йордански се почита на 4 март. Разгледайте и останалите рисувани икони на нашия сайт. Вижте и защо да изберете златни рисувани икони.

Допълнителна информация

Размер

18/24 см, 21/28 см, 30/40 см, 40/54 см, 50/67 см